Travena

Nakupování

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je nejznámější, nejslavnější a nejuznávanější odrůda červeného vína na světě. Pěstuje se všude tam, kde se vyrábí víno. Z Francie z regionu Bordeaux se rozšířil přes celou Evropu až do Ameriky. V celém světě se pěstuje na více než 340 tisících hektarech a je tak jednou z nejpěstovanějších odrůd. Vznikla v 17. stolení křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon blanc.

Cabernet Sauvignon

Vinaři do Cabernetu Sauvignon často promítají svou osobnost, ale přesto zachovávají jeho charakter. Nejvýraznější faktor, který tuto odrůdu ovlivňuje, je zrání v dubových sudech. Změkčuje vysoké taniny hroznů a má vliv na vůni vína. V Itálii nebo Portugalsku dávají vinaři kvasit hrozny do sudů z kaštanového nebo sekvojového dřeva. Víno ale není tak kvalitní, jako by kvasilo v dubových sudech.

Nejvíce se tato odrůda pěstuje ve Francii v Bordeaux, jelikož zde odrůda vznikla. Většina výrobců se snaží, aby dosáhla stejné finální chuti jako vinaři právě ve Francii. Další zemí, kde se Cabernet Sauvignon pěstuje ve velkém je Itálie. U nás se pěstuje na Moravě ve Velkopavlovické a Mikulovské podoblasti, výborný je například v okolí Mutěnic nebo Hustopečí.

chuť Cabernetu Sauvignon

Díky plnosti vína, vysoké tříslovině a výrazné kyselosti je Cabernet Sauvignon skvělý k archivaci. V závislosti na podnebí se mění jeho chuť. V chladnějším klimatu je ve víně cítit černý rybíz, zelené papriky, máta a cedr. Čím je víno starší, tím jsou vůně i chutě výraznější. Mírné podnebí má za následek tóny černého rybízu doprovázené tóny třešní a černých oliv. V teplém podnebí jsou chutě vína podobné přezrátému rybízu. V Austrálii je víno cítit ještě eukalyptem a mentolem. Často můžeme narazit i na kupáž s Merlotem nebo Cabernetem Frank. U nás najdete Cabernet Sauvignon z různých koutů světa. Láhví tohoto výborného vína můžete potěšit své blízké nebo si jen udělat pěkný večer.