Travena

Nakupování

Semínka nejsou jen na zdobení

Poslední dobou se navracíme ke zdravému stravování a do jídelníčku se opět zařazují různá semínka. Ty jsou velmi zdravá a chutná. Navíc mohou nahradit nezdravé mlsání sladkostí. Záleží na tom, pro jakou verzi konzumace se jedinec rozhodne. Fantazii se totiž meze nekladou a tak se dají podle druhu semínek přidat různě do jogurtů, smoothie, pudinků, ale i těsta, pomazánek a salátů. Postačí si semínka namlít na mouku a rázem je podnět k další výrobě, například chutných krekrů. Také lze získat ještě jiný zdroj skvělé pochutiny a to tak, když si pořídíme semena na klíčky. Za dodržení určitého postupu a podmínek, si totiž můžeme vypěstovat tu nejsilnější energii, kterou nám vlastně příroda poskytuje.různá semena na vařečkách

Továrna na zdraví

Přesně tak by se dala vystihnout klíčící nádoba, kde se budeme o semínka starat. Klíčení jako takové není nijak složité a zvládne to skutečně každý. Jen je dobré si zakoupit kvalitní různé druhy, které budou i například v BIO kvalitě, což poskytnou specializované obchody. Na druhou stranu nám to poskytne určitou záruku kvality. Také je dobré vědět něco o klíčcích, odkud pochází a jak se k nim chovat, abychom si je skutečně v hojnosti užili. Každé semínko totiž vyžaduje různou dobu zavlažování, která je potřebná, aby se z něj vyklubalo plnohodnotné zdraví. Například vojtěška, jetel luční, čínské zelí, brokolice a přirozeně ještě další druhy nám již během dvou dnů poskytnou svoje klíčky. Některé vyžadují delší cyklus, ale i tak se vyplatí si na ně počkat.klíčky

Suchá zrníčka se mění

V první řadě jim musíme poskytnout vodu, bez té by to rozhodně nešlo. Jakmile dostanou ideální množství vody, tak se aktivují enzymy a dojde ke štěpení organických látek. Začíná proměna škrobu na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny. Je až neuvěřitelné, že v průběhu několika hodin získáváme před očima vysoké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek. V tomto procesu si musíme uvědomit, že semínko obsahuje takové množství energie, které postačí k růstu celé rostlinky. Tento přírodní zdroj živin je ale zároveň nejsilnější energií i pro náš organismus.