Bude z tebe bramborák!

Lilek brambor, brambory, erteple, zemská jablka, kobzole, bandory se k nám do Evropy dostaly až v 18. století. Zachránily nás od hladomorů a svým obsahem vitamínu C i od kurdějí. Samotný název „brambory“ je patrně odvozen od Braniborska, odkud tato zelenina připutovala do českých zemí. Původem americká rostlina je „hektarově“ výnosná, její hlízy jsou výživné, poskytují dostatek energie ve formě polysacharidů (škrob) a vlákniny. V bramboře najdete kromě už zmíněného vitamínu C významné množství thiaminu a riboflavinu a řadu minerálních látek. Nejvíce prospěšných látek se nachází (ostatně jako to bývá u mnoha druhů zeleniny a ovoce) těsně pod slupkou.

pečené brambory

Dejte si ale pozor na silně naklíčené brambory, které v sobě mají toxický alkaloid, solanin, ve větším množství, než by bylo zdrávo. (Malé množství solaninu je v každé bramboře, byť se nyní pěstují druhy, které jsou téměř solaninuprosté). Z jedné, dvou porcí nic nepoznáte, ale tělo má docela práci s jeho odbouráváním.

 

Brambory se podle použití dělí na tzv. varné typy: A, B, C. Typ A je nemoučnatý, nerozvaří se, vhodný jako příloha. Typ B je tak říkajíc univerzální, typ C se používá na kaše, bramboráky atp.

Vaření z brambor je nesmírně variabilní a navíc je jich většinou dostatek a vydrží uskladněné dlouho. Jediné pravidlo zní: uchovávat je v suchu, temnu a chladu (ale ne v mraze).

brambory se škrabkou

Pečené křupavé brambory

Brambory uvařte, oloupejte, nakrájejte na malé kostky. Do mísy nalijte olivový olej, přidejte sůl, případně oblíbené koření a v této „lázni“ vykoupejte brambory. Na plech vyložený pečícím papírem naskládejte brambůrky tak, aby se nedotýkaly, pečte na 200°C asi dvacet minut. Ještě teplé je můžete promíchat s utřeným česnekem.

 

Bramborové placky s houbami

Na másle orestujte cibulku, přidejte houby, okořeňte solí, pepřem, přidejte trochu bílého vína, krátce povařte a zalijte smetanou ke šlehání. Tři až čtyři větší brambory nastrouhejte nahrubo, slijte vodu, smíchejte s bylinkami jako je rozmarýn, petržel nebo šalvěj a na pánvi z nich upečte tenké placky. Do vymazaného pekáčku placky poskládejte vedle sebe, na každou navršte houby, přikryjte poklopem z rozváleného listového těsta, potřete vajíčkem a pečte při 220°C asi deset minut.

 

A ještě tip na knihu! Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů od Mary Ann Shafferové a Annie Barrowsové.

View more posts from this author